Det er i høj grad kvinder, der arbejder på tøj- og tekstilfabrikkerne i Bangladesh. De knokler op til 60 timer om ugen for en løn, der ofte ikke kan forsørge familien.
Mange af kvinderne bliver desuden udsat for sex-chikane og må kæmpe med manglende på ligestilling.
I løbet af vinteren fik ansatte på tøjfabrikkerne Tamman Design and Beq Knit nok.
De klagede over længere tids massiv sexchikane fra fabrikkens mellemledere. Kort efter – i december 2024 - blev 85 kvinder fyret fra de to fabrikker, der har den samme ejer.
De har siden protesteret sammen med deres fagforbund, NGWF, for at sætte en stopper for sexchikanen og få deres job tilbage efter det, som fagforeningen betegner som uretmæssige fyringer. De fyrede mangler også at få løn udbetalt fra virksomhederne.
- Flere af mellemlederne på de to fabrikker behandler nærmest de kvindelige ansatte som sexarbejdere. De befamler dem, taler grimt til dem og forsøger at presse dem til at være sammen med dem med truslen om en fyring hængende over hovedet, siger Amirual Amin, formand for NGWF, National Garment Workers Federation.
Mens de udsatte arbejdere blev fyret, blev flere af mellemlederne forfremmet, blandt andet blev en af dem fabrikschef, fortæller han. Der arbejder i alt 1200 ansatte på de to fabrikker.
Chikane mod kvinder på tøjfabrikkerne er langt fra enestående. En undersøgelse viste i 2019, at 80% af tekstilarbejderne havde været udsat for eller set seksuel vold eller chikane på arbejdspladsen. I 2024 viste en anden undersøgelse, at 54% af kvinderne ikke tør fortælle om episoderne af frygt for konsekvenserne.
I januar gik 50 kvinder fra de to tøjfabrikker i en symbolsk sultestrejke, og hen over vinteren kom det til flere demonstrationer.
Inden da havde de forgæves sendt en klage til arbejdsgiverorganisationen BGMEA og Arbejdstilsynet. Fagforeningen kræver nu, at de anklagede chefer afskediges og arresteres.
I en anden sag kæmper NGWF for at få løsladt 35 fængslede fagforeningsmedlemmer.
Sagen begyndte i efteråret 2024, da de ansatte på tøjfabrikken Polo Composite Industries dannede en fagforening under NGWF. Det medførte chikane fra ledelsens side, trusler, tilsvininger og ekstra arbejde til medlemmerne af fagforeningen, oplyser organisationen Labour Behind the Label.
De ansatte krævede til gengæld, at virksomheden betalte en manglende månedsløn fra oktober måned. Da kravet ikke blev indfriet, gik arbejderne i strejke den 13. november sidste år.
Svaret fra fabriksledelsen var brutalt: Der blev hyret bøller til at angribe de strejkende uden for virksomheden og i arbejdernes hjem. Andre ansatte blev fyret. Brugen af private vagtværn eller voldelige grupper over for strejkende eller fagligt organiserede arbejdere er langt fra ukendt i Bangladesh.
Da de stadig mere utilfredse ansatte strejkede igen den 8. marts, blev de atter mødt af voldelige grupper, der overfaldt de strejkende og fordrev dem fra fabrikken.
Den 12. marts gennemførte politi, militær sammen med lokale bøller en voldelig razzia på NGWF’s kontor i industriområdet Savar uden for hovedstaden Dhaka. Lokalerne blev smadret, papirer beslaglagt og generalsekretær Kabir Hossain anholdt. To tillidsfolk og fem andre arbejdere blev ligeledes tilbageholdt. Det oplyser Labour Behind the Label. De var blevet politianmeldt med påstande om hærværk mod fabrikken og blokade af motorveje.
Efter hårdt pres fra NGWF, blev de otte aktivister løsladt den 16. marts, men virksomheden reagerede blot ved at politianmelde 35 andre arbejdere, der blev anholdt og stadig sidder varetægtsfængslet. ifølge Labour Behind the Label er der tegn på mishandling de anholdte arbejdere i fængslet.
Har du et spørgsmål? Vi sidder altid klar ved telefonerne til at hjælpe dig.
Hvis du er medlem af 3F, skal du logge på Mit3F for at kontakte din afdeling.
Bliv ringet op af 3F og få hjælp til at melde dig ind.
Er du medlem af 3F skal du logge på Mit3F for at kontakte din afdeling.
Spørg os om alt. Vi svarer hurtigst muligt
Er du medlem af 3F skal du logge på Mit3F for at kontakte din afdeling.