Tekst: Anne Mette Omø Carlsen ∙ Foto: Søren D. Andersen
Lars har til hverdag ansvaret for Østerbro og Svanemøllen Idrætsanlæg, Fælledparken samt et antal mindre anlæg.
Lars fik sit svendebrev som groundsman i juni 2020, men har arbejdet i Københavns Kommune siden 1992.
Lars fortæller stolt om det anlæg vi møder ham i på Østerbro, om arbejdet med de mange forskellige baner han har ansvar for, og om hvordan han greb muligheden for at uddanne sig til groundsman, da den bød sig.
Lars og fodboldbanerne
Arbejdet som groundsman betyder, at Lars varetager plejen af fodboldbaner og idrætsanlæg, så banerne både kan benyttes til fodbold, koncerter og andre sociale arrangementer.
Et arbejde som Lars varetager med stort engagement, og som på baner i København kan være en stor udfordring, da banerne benyttes til mange aktiviteter og af mange mennesker.
i Københavns Kommune, og det er hans kollega i Distrikt S, Claus Østervig Petersen, der har indstillet Lars til prisen.
Lars er en ud af otte groundsmen i Københavns Kommune, og det er hans kollega i Distrikt S, Claus Østervig Petersen, der har indstillet Lars til prisen.
I sin indstilling skriver Claus:
»Jeg indstiller Lars, fordi han i min optik er det en groundsman bør være. Lars er professionel og passioneret i sit arbejde omkring hans fodboldbaner. Hans stadionbane, hvor B93 spiller 1.division, og FCK Youth spiller deres kampe. Hans breddebaner (Fælledparken, Svanemøllen idrætsanlæg med flere) får hans fulde opmærksomhed, så alle brugere får optimale forhold at spille og træne på.«
Lige nu er Østerbro Stadion ved at blive renoveret, for at kunne leve op til de krav der stilles til en 1.divisions fodboldbane, og for at modstå forandringer i klimaet blandt andet med mere regn. Det arbejde er Lars involveret i og fortæller med passion om alt lige fra valg af vækstlag, typer af græsfrø, dræning og varme i banen.
– Hvor meget og hvor lidt varme der er i en bane, er vigtigt. For meget varme kan for eksempel brænde rødderne på græsset af, men med den korrekte varme kan vi udvide sæsonen eller få en hurtigere vækst, forklarer Lars.
Det er Lars som sørger for beregninger til gødskning, såning, jord til renovering af baner, så hans dygtige kollegaer kan bringe de rette mængder ud.
Vejen til faglært
Lars blev uddannet groundsman i 2020 via ordningen Fra ufaglært til faglært, som han blev bekendt med gennem fagforeningen, og fik opbakning fra cheferne til at starte uddannelse.
– Hvis jeg ikke havde kunne bruge den ordning, havde jeg aldrig fået uddannelsen, siger Lars og forklarer, at ordningen betød, at han tog uddannelse uden at gå ned i løn.
At Lars har fået meget viden med fra uddannelsen er helt tydeligt, og det er svært at følge med når Lars ruller sig om græstyper, vækstlag, vandingsanlæg og hybridbaner. Den viden kommer københavnerne til gode, når der afholdes DHL eller 1. maj i Fælledparken, samtidig med at der stadig skal kunne afvikles fodboldtræning og kampe. Det kræver ekstra meget pleje, vedligehold og genoprettelse af området.
»Om Lars er den dygtigste groundsman der er, vil der sikkert altid være forskellige meninger om. Men groundsman det er han, det er blevet en del af hans arbejds-DNA, en del af Lars’s DNA. Han er dygtig, professionel og passioneret «, lyder det i kollegaens indstilling til prisen som Groundsman of the year.
Det er Groundsman Association, Denmark, der uddeler prisen, som Lars modtog på Hotel Svendborg.
Har du et spørgsmål? Vi sidder altid klar ved telefonerne til at hjælpe dig.
Hvis du er medlem af 3F, skal du logge på Mit3F for at kontakte din afdeling.
Bliv ringet op af 3F og få hjælp til at melde dig ind.
Er du medlem af 3F skal du logge på Mit3F for at kontakte din afdeling.
Spørg os om alt. Vi svarer hurtigst muligt
Er du medlem af 3F skal du logge på Mit3F for at kontakte din afdeling.