Arbejdsmiljø
Asbest på arbejdet Asbest kan gøre dig alvorligt syg. Her får du overblik over regler, rettigheder og hvordan du skal forholde dig, hvis du møder asbest på arbejdspladsen.

Hvorfor er asbest farligt?

Asbest består af fine fibre, som kan være livsfarlige at indånde. Når de trænger ned i lungerne, kan de føre til alvorlige sygdomme som asbestose, lungekræft og lungehindekræft.

Sygdommene viser sig typisk først årtier efter udsættelsen. Risikoen stiger, jo mere og jo længere tid du har arbejdet med materialet.

Sådan håndterer du asbest

Der er stramme regler, når man arbejder med asbest. Arbejdet må kun udføres af autoriserede virksomheder, og du skal have en 4-dages asbestuddannelse. For at måtte nedrive asbestholdige materialer kræver det, at du har gennemført denne uddannelse.

Arbejdsgiveren skal sikre, at du har det rette udstyr som åndedrætsværn og støvafvisende arbejdstøj samt adgang til en miljøvogn med omklædningsrum og bad. Det er også arbejdsgiverens ansvar at planlægge arbejdet korrekt og sikre, at ingen udsættes for asbeststøv.

Inden arbejdet går i gang, skal der derfor sikres en forundersøgelse for at afgøre, om der er asbest i materialerne – det er enten arbejdsgiverens eller bygherrens opgave.

Hvad siger loven om asbest?

Reglerne om asbest er fastsat af Arbejdstilsynet og skal beskytte dig som medarbejder mod sundhedsfare. Loven siger blandt andet, at arbejdsgiver skal foretage en vurdering af risikoen, give instruktion og sørge for passende værnemidler.

Derudover stilles krav om sikker indhegning af arbejdsområdet, korrekt bortskaffelse af affald og løbende kontrol med arbejdet. Hvis reglerne ikke overholdes, kan Arbejdstilsynet gribe ind med bøder eller stoppe arbejdet.

Læs mere hos Retsinformation
Sådan anmelder du asbestarbejde

Hvis du oplever, at arbejdet med asbest ikke foregår efter reglerne, kan du anmelde det anonymt – din arbejdsgiver får ikke at vide, at du har kontaktet Arbejdstilsynet. Arbejdstilsynet tager alle anmeldelser alvorligt.

Du kan anmelde ulovlige forhold eller usikker håndtering af asbest på Arbejdstilsynets hjemmeside eller ved at ringe til dem på 70 12 12 88.

Anmeld asbestarbejde
Anmeld asbestarbejde
Sådan genkender du asbest

Asbest kan være svært at opdage med det blotte øje, men der er nogle materialer og bygninger, du skal være særligt opmærksom på.

Hvis bygningen er opført før 1990, kan der være asbest i f.eks. tag- og loftplader, facadeplader, isolering, fuger, gammel rørisolering og tekniske installationer. Hvis du er i tvivl, skal du altid stoppe arbejdet og bede om, at materialet bliver testet. Det er bedre at være for forsigtig end for sent ude.

Du kan finde mere information hos Asbest-Huset. Her kan du få hjælp til at identificere materialer og finde vejledninger om korrekt håndtering.

Læs mere hos Asbest-huset.dk
Hvis du har været udsat for asbest

Hvis du har arbejdet med eller været i nærheden af asbest, bør du tjekke, om din arbejdsgiver har oprettet en asbestprotokol. Den skal dokumentere, hvad du har arbejdet med, hvor længe og hvor meget asbeststøv du har været udsat for. Protokollen skal gemmes i mindst 40 år.

Husk at få en kopi til dig selv – så er du dækket, hvis din arbejdsgiver lukker eller skifter ejer.

Det er også en god idé at kontakte din læge og få det noteret i din sundhedsjournal, hvis du har været udsat for asbest. Lægen kan vurdere, om der er behov for videre undersøgelse, og du får samtidig dokumentation, hvis du senere skulle opleve symptomer.

3F kan hjælpe dig

Er du blevet udsat for asbest eller er du i tvivl om reglerne? Så kontakt din lokale 3F-afdeling. Vi kan vejlede dig om reglerne og hjælpe dig med at føre din sag.

Vi arbejder også politisk for bedre sikkerhed og håndhævelse af reglerne.

Find din afdeling
Find din afdeling
Bliv medlem af 3F

Som medlem af 3F kan du få kyndig rådgivning af faglige eksperter, der kan hjælpe dig på rette vej.

Du får også en lang række medlemsfordele, der gør dit arbejdsliv lettere, tryggere og mere udviklende.

Bliv medlem
Bliv medlem


Masser af fordele med 3F Som medlem af 3F får du mange gode fordele og rabatter:
  • Rabat på dine forsikringer
  • Rabat i mere end 1.300 butikker og webshops
  • Fri adgang til 3F Superliga
Kontakt